השנה הזו בישראל היתה רווחית למשקיעי שוק ההון. מי שהצליח לרכב על כמה ניירות ספציפיים הגיע גם לתשואה של כמה מאות אחוזים, ובכלל מספר רב של ניירות הפיק תשואה גבוהה משמעותית מהמדד.
בקבוצות הדוגלות בהשקעה עוקבת מדד מדברים על כך שבשיטה זו יש חסכון של מיסוי, כי אם לא מוכרים ברווח, תמיד דוחים את תשלום המס.
אז אני רוצה ללמד אתכם שיטה שבאמצעותה גם בהשקעה מניית בשיטת "סטוק פיקינג"(בחירת מניות) אפשר לחסוך גם כן במיסוי ולדחות אותו קדימה, תוך כדי ניהול סיכונים נכון של תיק ההשקעות.
נתחיל מזה שצריך להבין, משקיע במניות לעולם לא מכוון להצלחה של 100%. כלומר, היינו שמחים בהחלט שכל פוזיציה שנקח תרוויח לנו כבר בשנה הראשונה, אך אנחנו לא מודעים לכך שבפועל הסטטיסטיקה היא הצלחה של 7-8 מניות מתוך 10 בהן נשקיע היא מצוינת. הרוב יגידו 7, אישית אני חושב ש 8 זה ישים.
אבל מה קורה במצב כזה?
מניות שהצלחנו בהשקעה בהן, החוכמה היא לא לחתוך את הרווח אלא לתת להן לרוץ ולהמשיך לצבור תשואה וגם לא לתזמן תיקונים. רק ככה מגיעים לתשואות של 100-300 אחוזים במניה ואפילו יותר בפרק זמן של 1-3 שנים.
כאשר זה קורה, מניה שהחזקנו 5% מהתיק שלנו הופכת להיות 10-15 אחוז מהתיק. עכשיו כאן כבר נכנס עניין ניהול הסיכונים. נאמר ואנחנו לא מעוניינים להשקיע יותר מ 5% בנייר, ואם הוא עולה מאפשרים לו להגיע למצב של 10% מהתיק, אבל לא מעוניינים ביותר מכך.
ואז נרצה למכור חלק מהפוזיציה על מנת לאזן את המשקל בתיק, ועם האיזון הזה צפוי להגיע ארוע מס לא נעים שיכול להגיע לעשרות ואף מאות אלפי שקלים.
זוכרים שאמרנו שהשאיפה היא להצליח ב 7-8 פוזיציות מתוך 10? אז המשמעות היא שיש לנו על כל 3 הצלחות גם הפסד אחד.
במצב כזה, לקראת סוף השנה, ניתן לממש חלק מההפסד הזה כדי לקזז את המיסוי הגבוה שנוצר לנו בעקבות מימוש הרווח בפוזיציה המורווחת ביותר שלנו.
אגב, לאחר מימוש ההפסד הזה, שמקזז לנו פוזיציות מורווחות, אנו גם יכולים לחשוב בראש נקי באמת האם אנחנו רוצים לחזור לאותה מניה או שטוב לנו שהיא כבר לא בתיק שלנו.
אתן דוגמה אישית מהתיק שלי. מניית קוואליטאו כבר עלתה השנה עוד 140% וזה אחרי שבשנה לפני כן עלתה 150% ככה שמן הסתם אני בוחר לחתוך ממנה חתיכה מסוימת על מנת להוריד חשיפה לנייר שנהיה כבר גדול מדי לתיק שלי.
אני בוחר למכור את הפוזיציה שלי במניית טלסיס שירדה 23% מתחילת השנה ויש לי בה הפסד של בערך 15%. לכן אני בוחר למכור חלק מההחזקה בקואליטאו ובמקביל את כל ההחזקה בטלסיס לצורך קיזוז המס, ובמידה ועדיין אני רוצה להחזיק בטלסיס אז קונה חזרה את הפוזיציה(אולי משנה את המשקל שלה) ובכך חסכתי אלפי ואף עשרות אלפי שקלים במיסוי רווחים.
עכשיו בטח תשאלו אותי "כמה פוזיציות הפסדיות כבר יש לממש?"
אז זו לא צריכה להיות השאלה. אתם צרכים לחשוב עם עצמכם האם אתם לא ממהרים למכור פוזיציות מרוויחות מהר מדי?
אני החזקתי את קואליטאו 3 שנים בלי למכור נקוב, מה שמאוד השתלם לי. והיא כמובן דוגמה אחת מבין ניירות רבים ושונים שאני מנהל את הרווחים בהם מול הפסדים כאלו ואחרים.
נקודה אחרונה, בטוח תעלה הסוגיה של עלויות הקנייה והמכירה שיהיו במקרים אלו בגלל כל המימושים. אז בעברי שמתי את הדברים הללו באקסל, כשהעלויות עוד היו 0.1% לפעולה לכל צד וכבר אז החסכון במיסוי בגובה אלפי שקלים היה שווה את זה. אז היום שעלויות קניה ומכירה(בישראל) הן 0.07% לכל צד זה משתלם אף יותר. החסכון במיסוי הוא אלפי ועשרות אלפי שקלים שממשיכים לעבוד בתיק אל מול עלויות קניה/מכירה של כמה מאות שקלים.
הרבה יותר משתלם לפעולה.
המידע המצוין לעיל הינה בגדר של ייעוץ בכלי תקשורת כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה – 1995. לפיכך מידע זה אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם כך שהמידע אינו מתייחס בין היתר לפרמטרים של לקוחות מסוימים. על כן, מומלץ להתייעץ עם יועץ השקעות אישי לפי קבלת החלטות השקעה כלשהן. לא תתקיים שום אינטראקציה בקשר עם המידע לעיל בין עורכי המידע ו/או הנהלת התוכנית ללקוחות התוכנית, לרבות בדרך של שאלות ותשובות. הנהלת התוכנית לא מבצעת בהכרח בדיקות אמינות לכל המידע המפורט לעיל אך היא מניחה שהוא אמין ומקצועי. בכל אופן, הנהלת התוכנית לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לכל נזק ו/או הפסד לתלמיד כלשהו של התוכנית ו/או לצד ג' כלשהו כתוצאה מהסתמכות על המידע לעיל, ככל ייגרם. אין בשימוש במידע זה ערובה להשגת תשואה חיובית כלשהי ו/או לכך שלא ייגרמו הפסדים למסתמכים עליו. המידע אינו מתיימר להכיל את כל המידע הנדרש לתלמידים לצורך קבלת החלטות השקעה כלשהן.